השקת ספרה החדש של היסטוריונית האמנות הישראלית טלי תמיר
“המשותף קיבוץ: אמנות מהצד השמאלי, 1978 – 1988”
שישי 16.12 בשעה 10:00 בית לאמנות ישראלית
ברכות ודברי פתיחה:
עידית עמיחי, מנהלת בית לאמנות ישראלית
הקרנת חומר תיעודי מתערוכות “המשותף קיבוץ”
עדי אנגלמן, עמותת מרסל לקידום אמנות ותרבות, מו”לית שותפה
דודו אמיתי, ארכיון יד יערי, מו”ל שותף
יעקב חפץ, אמן מייסד של קבוצת “המשותף קיבוץ”
דברים:
אמנון ברזל, אוצר תערוכות של “המשותף קיבוץ”, בשיחה עם טלי תמיר
רוביק רוזנטל, מחבר הספר “קיבוץ בעידן הספק”, 1980
ד”ר ענת קדרון, “ביקורת מבית: על שמאל ביקורתי וממסד בתנועת העבודה”
טלי תמיר, מחברת הספר: סיכום ותודות
–
★ ההשתתפות באירוע ללא עלות – בהרשמה מראש בלבד ★
האירוע יתקיים בבית לאמנות ישראלית – חבר הלאומים 10, חניה חינם בסביבת האקדמית ת”א-יפו
–
“המשותף קיבוץ: אמנות מהצד השמאלי, 1978 – 1988” הוא ספר עיון, מלווה במחקר היסטורי וחזותי המשחזר בדייקנות את מכלול התערוכות והפעילויות של קבוצת “המשותף קיבוץ”, שחלקן הועמו או פשוט נעדרו עד כה מההיסטוריוגרפיה של האמנות הישראלית.
המחקר מנסח מחדש את עקרונות הפעולה של הקבוצה שנוסדה ב־1978, בעקבות המהפך הפוליטי ועליית הימין לשלטון, ופעלה במשך עשור. הוא ממקם מחדש את קבוצת “המשותף קיבוץ” על ציר האירועים של האמנות הישראלית בשנות ה־70 וה־80 וממפה את ההקשרים הרלוונטיים לה. הטענה המרכזית בספר היא שקבוצת “המשותף קיבוץ” שינתה את הפרדיגמה ההיסטורית של אמן־קיבוץ כמי שפועל ככוח חיובי ומאזן ביחס לפרויקט הקיבוצי, והחדירה בה לראשונה מבט קונספטואלי וביקורתי, המופנה בו־בזמן פנימה, אל התנועה הקיבוצית עצמה, והחוצה, אל החברה הישראלית ואל מערכות השלטון — לא מתוך התנערות מהרעיון הקיבוצי אלא בשאיפה לתיקון ולבחינה מחודשת של ערכים.
–
שני חלקים בספר: החלק הראשון פורש את הרקע ההיסטורי, החברתי והפוליטי שקדם להקמת הקבוצה ומתמקד בחמישה היבטים — התפתחות היחסים בין הקיבוץ לאמנות ובין החברה הקיבוצית לאמנים החיים בתוכה; התפתחות הספק העצמי והביקורת הפנימית בתנועה הקיבוצית; תגובת התנועה הקיבוצית למהפך הפוליטי ומקומה של האמנות בטלטלה הכללית; מעמדה של גלריה הקיבוץ בתל אביב כאתר של תגובה ומחאה; ועקרונות הפעולה והחידושים האמנותיים של קבוצת “המשותף קיבוץ”.-
–
החלק השני בנוי כארכיון כרונולוגי, בו מוצגים צילומים וחומרים מקוריים שמוצגים בספר זה לראשונה; תערוכות, נושאים, פעילויות ומחאות פוליטיות שערכה וארגנה הקבוצה בגלריה הקיבוץ, במבנה “הטירה” בקיבוץ געש ובאתרים נוספים.
–
הספר מלמד על העבודות שהוצגו בתערוכות הללו ועל הנושאים שעלו בהן לסדר היום ובכך משלים פער קיים במחקר על אמנות שנות השבעים בישראל שלא עסק עד עכשיו בתולדות הקבוצה.
–
הספר הוא פרי מחקר מעמיק וממושך של האוצרת וחוקרת האמנות הישראלית טלי תמיר. תמיר, כלת פרס האוצר.ת מטעם משרד התרבות לשנת 2010, לשעבר אוצרת גלריה “הקיבוץ” בתל אביב ומנהלת מוזיאון נחום גוטמן לאמנות. תמיר מרצה בבית לאמנות ישראלית באקדמיה תל אביב-יפו, ודוקטורנטית בפקולטה לתולדות האמנות באוניברסיטת תל אביב. היא אצרה תערוכות במיטב המוזיאונים בארץ ופרסמה ספרים ומאמרים רבים. בין המחקרים שערכה והתערוכות שאצרה: “לינה משותפת – קבוצה וקיבוץ בתודעה הישראלית” 2005 במוזיאון תל אביב לאמנות, ביתן הלנה רובינשטיין, “רות שלוס”, 2006 במשכן לאמנות עין חרוד, “בריסטולים. קיר, כיתה, חברה”, 2011 במוזיאון בת ים, “התערוכה החקלאית”, 2015 במוזיאון פתח תקווה לאמנות. עבור מחקר זה זכתה תמיר במענק על מחקר מוביל באמנות ישראלית לשנת 2021 מטעם בית לאמנות ישראלית, האקדמיה תל אביב-יפו.
–
טלי תמיר
–
טלי תמיר, “המשותף קיבוץ: אמנות מהצד השמאלי, 1978 – 1988”. הוצאה משותפת של יד יערי, גבעת חביבה ו- מרסל לקידום אמנות ותרבות. 360 ע”מ, 150 ₪. הספר ניתן לרכישה: באתר חבצלת, יד יערי, בחנויות עצמאיות לספרים בתל אביב ובחנות מוזיאון תל אביב לאמנות. **לאחר החגים, ניתן יהיה לרכישה גם ברשתות הספרים ברחבי הארץ.
–
לפרטים נוספים, יחסי ציבור:
annabershtansky.com
https://taasuka.activetrail.biz/TALITAMIR להרשמה