“The Dismal Economic Consequences of Government Control of the Judiciary: Lessons from Hungary, Poland, Russia, and Turkey”
שלום לכולם.ן
360 פרופסורים ודוקטורים מתחומי הכלכלה והניהול חתמו על מכתב הכלכלנים שמתריע על הנזק הכלכלי הגדול למשק הישראלי, אם היזמות הנוכחיות להחלשת מערכת המשפט יעברו. ההסכמה הרחבה, אולי חסרת תקדים בקרב כלכלנים, מעידה על חומרת החשש והנזק.
נוסח מכתב הכלכלנים מופיע בתחתית המייל ובקישור כאן. ניתן לראות את רשימת החותמים והחותמות, כולל חתני פרס נובל, חתני פרס ישראל, ובכירים שעבדו בבנק ישראל, משרדי הממשלה ועשרות מוסדות להשכלה גבוהה כאן. השינויים שאירעו בהונגריה ובפולין (או רוסיה או תורכיה) אינם מהווים בסיס עיקרי לטענות המופיעות במכתב, והוא מבוסס בראש ובראשונה על ידע מקצועי מקיף, ועל קורפוס מחקרי עשיר ומבוסס.
כדי ללמוד על מה שקרה בשנים האחרונות בהונגריה, פולין, רוסיה ותורכיה – ביום שלישי הקרוב, בשעה 19:00 האגודה הישראלית לכלכלה בשיתוף האגודה הבינלאומית לכלכלה עורכות כנס בינלאומי שבו פרופסורים לכלכלה מהונגריה, פולין, רוסיה ותורכיה ידונו במה שקרה, כל אחד במדינתו. מוזמנים להירשם בלינק שמופיע בהזמנה (מספר המקומות מוגבל)
בברכה,
פרופסור איתי אטר
הפקולטה לניהול, אונ’ תל אביב
עמית בכיר במכון לדמוקרטיה
עורך הרבעון לכלכלה
Conference on
“The Dismal Economic Consequences of Government Control of the Judiciary: Lessons from Hungary, Poland, Russia, and Turkey”
February 7, 2023, at 19:00 Israel time
Hosted by the International Economic Association and the Israeli Economic Association
Organized by Prof. Itai Ater (TAU), Prof. Moses Shayo (HU), Prof. Yossi Spiegel (TAU)
To register and receive the zoom link click here
Program
19:00-19:05 Introductory comments by Prof. Yossi Spiegel, Tel Aviv University, President of the Israeli Economic Association
19:05-19:20 A Reckoning Postponed: The Politics and Economics of Erdogan
Prof. Dani Rodrik, Harvard University, President of the International Economic Association
19:20-19:35 Media and Alternative Realities in Orban’s Hungary
Prof. Adam Szeidl, Central European University, Vienna (previously in Budapest)
19:35-19:50 The Work of Judges in Poland
Prof. Honorata Sosnowska, Warsaw School of Economics
19:50-20:05 The Political Economy of Putin’s Russia
Prof. Sergei Guriev, Sciences Po (Provost), Former Rector at the New Economic School
20:05-20:30 Round Table with Prof. Honorata Sosnowska, Prof. Adam Szeidl, Prof. Sergei Guriev, Prof. Dani Rodrik, and Prof. Miklós Koren (Central European University, Vienna). Moderator: Prof. Manuel Trajtenberg (TAU)
מכתב הכלכלנים כנגד הפגיעה בכלכלת ישראל בשל הרפורמות במערכת המשפט
אנו, מרצות ומרצים בתחומי הכלכלה והניהול, מביעים את דאגתנו העמוקה לנוכח מהלכי הממשלה שצפויים לפגוע בעצמאות מערכת המשפט והשירות הציבורי, ושלהערכתנו יגרמו לנזק חסר תקדים לכלכלה הישראלית.
הכלכלה הישראלית זוכה להערכה רבה מצד המוסדות וגופי הדירוג הכלכליים הבינלאומיים. הערכה זו הושגה בזכות מאמץ ארוך ומתמשך של ממשלות משני צידי המתרס הפוליטי, ונובעת בין היתר מעצמאות הרשות השופטת והשירות הציבורי. הערכה זו והאמון שנלווה אליה חיוניים לתפקודו ולשגשוגו של המשק הישראלי, שהוא משק קטן ופתוח המקיים היזון חוזר עם הכלכלות הגדולות בעולם. הפגיעה בעצמאות הרשות השופטת תגביר מאוד את הסבירות לפגיעה בדירוג האשראי של ממשלת ישראל, ובגיוסי ההון של חברות ישראליות. לדוגמא, הורדת דירוג האשראי המפתיעה של אגרות החוב הממשלתיות של פולין בינואר 2016 על ידי סוכנות הדירוג S&P נומקה בפגיעה בעצמאות בית המשפט החוקתי ובשידור הציבורי.
הפגיעה ביכולת הממשלה וחברות במגזר העסקי לגייס מקורות מימון תוביל לירידה בהיקף ההשקעות, וזו תפגע בראש ובראשונה בענף ההייטק הישראלי, קטר הצמיחה של המשק. פגיעה זו צפויה להתעצם לנוכח המשבר המסתמן בענף, והאפשרות שחברות הייטק יעתיקו את מרכזיהן אל מחוץ לגבולות המדינה. זאת ועוד, השילוב בין פגיעה בענף ההייטק לבין פגיעה בזכויות הפרט עקב היחלשות מערכת המשפט צפוי גם להוביל לתופעה של ״בריחת מוחות״ – הגירה בעלת השלכות על חוסנה הכלכלי של מדינת ישראל.
מעבר להשפעות המיידיות של מהלכי הממשלה, קיים חשש כבד שהחלשת מערכת המשפט תוביל לפגיעה ארוכת טווח בתוואי הצמיחה של המשק ובאיכות החיים של תושבי ישראל. הערכה זו מבוססת על מחקרים מהמצוטטים ביותר במחקר הכלכלי, ביניהם אלה של זוכה פרס הנובל דגלאס נורת’, ושל כלכלנים מהחשובים בעולם כמו אנדריי שלייפר ודארון אצ’מוגלו. מחקרים אלו מראים שקיומו של כוח פוליטי רב בידי הקבוצה השלטת, בלא איזונים ובלמים חזקים, הוא גורם עיקרי לנחשלות כלכלית. המחקרים מראים שללא מגבלות אפקטיביות על כוחם של מוסדות השלטון, גוברת החקיקה הפרסונלית והמנגנון הבירוקרטי נחלש והופך לבלתי מקצועי. לא במפתיע, בשנים האחרונות ניכרת עליה ברמת השחיתות בהונגריה ובפולין. המחקרים מראים שפגיעה באיכות מוסדות השלטון היא כמעט בלתי הפיכה. שיווי-משקל מוסדי תומך צמיחה הינו עדין, וסטייה ממנו עלולה להיות ארוכת טווח, שכן מוסדות פוליטיים וכלכליים מזיקים נוטים להנציח עצמם לאורך עשורים רבים.
על-כן, אנו מתריעים בתוקף כנגד היוזמות הנוכחיות של הקואליציה, שמשמעותן היא שינוי יסודי של שיטת המשטר בישראל וסכנה לעתיד המשק והכלכלה הישראלית.